1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.

+36 70 252 2102

Opening Hours

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Book Appointment

Your perfect smile is a click away!

Koronák

Koronák

A fogászati korona megerősíti a fogat, és visszaadja annak eredeti színét és formáját.

Koronát funkcionális vagy esztétikai okokból készítünk egy fogra. Például, ha nagy tömések vannak a fogban, ezzel megakadályozhatjuk, hogy letörjön. Csappal és koronával sokszor még egy ínyig letört fog is felépíthető. Ha a fog el van színeződve, vagy sorba kell állítani a többivel, szintén használhatunk koronát, hogy az esztétikai hibákat kijavítsuk.

A korona egy “fog alakú sapka”, amely a szuvas vagy az esztétikailag nem megfelelő fogra kerül. A fogpótlás az előkészített fog megmaradt csonkjára illeszkedik, ezáltal megerősíti azt, és visszaadja a fog eredeti, természetes formáját és színét.

  • Fémkerámia korona:

Az eljárás során a lecsiszolt fogra egy fémsapkát öntenek, majd ezt a speciális fémet fogszínű kerámiával fedik be. Ez a kerámia teljesen eltakarja a fémet, ezáltal esztétikus. A biokompatibilitás és az esztétika legmagasabb követelményeit is kielégíti, ha a fémsapka nemesfémből készül. Ezek a koronák stabilak, hosszú élettartamúak, a kerámia takarás színtartó, így magas esztétikai hatást biztosít.

  • Cirkon-kerámia korona (fémmentes):

A fémvázat cirkónium-dioxid váz helyettesíti. Ez fehér színű és a fényt is jobban átengedi, mint a fémkerámia koronák, ezért sokkal esztétikusabb eredmények érhetők el vele. A cirkónium-oxid váz erős, így híd is készíthető belőle.

A cirkónium-oxid optikai és fizikai tulajdonságai megfelelő alapot biztosítanak a fogtechnikus munkájához, így gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni egy cirkon pótlást a valódi fogtól. A cirkónium-oxid megfelel a legszigorúbb implantológiával kapcsolatos követelményeknek is, a lágy rész szövetek reakciója kitűnő, így az íny tökéletesen egészséges a koronák-, ill. a hidak körül.

  • Préskerámia „E-max” korona (fémmentes):

Abban az esetben, ha a lecsiszolt fogra nem készül fémsapka, fémmentes vagy teljes kerámia koronáról beszélünk. Mivel ilyenkor nincs jelen fém, és önmagában a kerámiának nagy a fényáteresztő képessége, így a magas esztétikai követelményeknek is megfelel. Manapság a legtökéletesebb, szövetbarátabb, legesztétikusabb fogpótlás.

A legszebb, legtermészetesebb eredményeket ezzel az anyaggal lehet elérni. Nem csak szép, de erős is, ellenben hidat nem szoktak készíteni belőle, kizárólag koronákat.

Fogászati hidak

A koronák és hidak a leggyakrabban használt rögzített fogpótlások, melyek készülhetnek lecsiszolt fogakra, vagy implantátum csonkokra – különböző anyagokból.

Egyben elkészített, de különálló fogaknak látszó fogpótlás. Pillérekre támaszkodik és áthidalja a foghiányt. A pillérek igazi fogak és implantátumok is lehetnek. Csak akkor ajánlott, ha a pillérek erősek, tehát jó állapotban lévő fogakról, vagy implantátumokról van szó, ugyanis, ha valamelyik pillér tönkremegy, az egész hidat cserélni kell.

  • Fémkerámia hidak

A belső fémváz a híd megerősítésére szolgál, a kerámiával pedig eltakarjuk a fémvázat. A kerámiát fogtechnikusaink művészi módon kidolgozzák, így élethű fogakat adhatunk át pácienseinknek. A fémváz állhat nikkelmentes krómötvözetből (nem okoz allergiát) vagy aranyötvözetből, ami a híd zárásának pontosságát (illeszkedését) emeli, így tartósabb.

Ugyanazzal az eljárással készül, mint a kerámiával fedett korona, de több fog pótlása esetén összefüggő fémváz, azaz híd készül. A hídban lehet minden tag egy lecsiszolt fogcsonkra rögzítve, de egy, esetleg több fog hiánya esetén készülhet ún. lengő tag is a hiányzó fog vagy fogak pótlására.

  • Cirkon-kerámia hidak

Ez esetben cirkónium-oxid váz helyettesíti a fémvázat, ami ugyanolyan erős, és ellenálló. Fehér színű, így szebb-, természetesebb eredmények érhetőek el vele.

Copyright © 2017 MyDentist Budapest